Te słodkie kulki robię rano i zabieram do pracy. Jeden składnik dodaje energii i świetnie wspiera serce
Długo szukałem sposobu na zdrową słodycz, która da mi energię, ale bez wyrzutów sumienia. Zobaczyłem podobny przepis w internecie i byłem sceptyczny. Zaskoczyła mnie prostota i to, jak te kulki są sycące. Teraz to mój poranny rytuał, który zastępuje mi niezdrowe przekąski.
Jak zrobić kulki z daktyli z czekoladą?
Cała sztuka polega na wykorzystaniu naturalnej słodyczy i kleistości daktyli. To one są bazą i spoiwem dla całej masy. Tym razem dodaję do nich kawałki gorzkiej czekolady, której goryczka genialnie przełamuje słodycz, a płatki owsiane na zewnątrz dodają przyjemnej tekstury i sprawiają, że kulki są jeszcze bardziej sycące.
Kluczowe jest, by daktyle były miękkie. Jeśli masz suszone i twarde, zalej je na 15 minut gorącą wodą, a potem dobrze odcedź. Dzięki temu łatwiej się zmiksują. Dobrym patentem jest formowanie kulek wilgotnymi dłońmi. Dzięki temu lepka masa nie będzie przyklejać się do rąk, a kulki będą idealnie gładkie.
Na co dobry wpływ mają daktyle?
Daktyle to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są niezwykle bogate w błonnik, który reguluje pracę jelit, daje uczucie sytości i pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. To także jedno z najlepszych naturalnych źródeł potasu, kluczowego dla regulacji ciśnienia tętniczego i prawidłowej pracy serca. Zawarte w nich antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, a magnez wspiera układ nerwowy. To naturalna słodycz, która dba o nasze zdrowie.
Przepis: Energetyczne kulki daktylowe z czekoladą
Kulki bez dodatku cukru, z gorzką czekoladą, idealne na zdrową przekąskę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 79 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suszonych daktyli (bez pestek)
- 50 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 50 g płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
- gorąca woda do namoczenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówDaktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Czekoladę posiekaj na bardzo drobne kawałki. Płatki owsiane wysyp na suchy talerz. Krok 2: Krok 3:
- MiksowanieDokładnie odcedź daktyle. Przełóż je do blendera i zmiksuj na gładką, lepką masę. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj masę łyżką lub zmiksuj pulsacyjnie tylko do połączenia składników.
- Formowanie i obtaczanieZwilżonymi dłońmi formuj z masy małe kulki. Każdą kulką dotknij płatków owsianych. Wstaw do lodówki lub zamrażarki, żeby stężały.
Jak urozmaicić takie kulki?
Baza z daktyli i czekolady to idealny punkt wyjścia do eksperymentów. Wystarczy zmienić dodatek w środku lub posypkę na zewnątrz.
- Wiórki kokosowe – to najbardziej klasyczne i najprostsze wykończenie. Obtoczenie kulek w wiórkach kokosowych zamiast w płatkach owsianych dodaje egzotycznego smaku, przyjemnej tekstury i sprawia, że kulki nie sklejają się ze sobą.
- Posiekane orzechy – dodaj do masy garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub nerkowców (zamiast czekolady lub razem z nią). Wzbogacą kulki o zdrowe tłuszcze, białko i fantastyczną, chrupiącą teksturę.
- Gorzkie kakao – obtoczenie kulek w kakao zamiast w płatkach to strzał w dziesiątkę dla miłośników jeszcze bardziej intensywnego smaku. Jego goryczka idealnie przełamuje słodycz daktyli, tworząc smak przypominający zdrowe, czekoladowe trufle.
- Przyprawy korzenne – szczypta cynamonu, kardamonu lub imbiru dodana do masy całkowicie odmieni charakter kulek. Nadadzą im ciepłego, rozgrzewającego aromatu, który idealnie pasuje na chłodniejsze dni.